استاندار ایلام در نخستین جشنواره هنری مرشدان ایران زمین:

ورزش باستانی بستر بالندگی فرهنگ پهلوانی در میان نونهالان است

ماناسپهر -ایلام -استاندار ایلام با تأکید بر این‌که ورزش باستانی و زورخانه‌ای ریشه‌دارترین آیین فرهنگی کشور است، گفت که گود زورخانه بستری مناسب برای بالندگی منش پهلوانی و ارزش‌های اخلاقی در میان نسل نوجوان و نونهال است.

به گزارش ایرنا، آیین گشایش نخستین جشنواره ملی هنری مرشدان ایران‌زمین با عنوان «مرشدان نوجوان، صدای پهلوان» روز جمعه با حضور ۱۴۵ ورزشکار و مرشد از ۱۹ استان در زورخانه پوریای ولی شهر ایلام برگزار شد.

این جشنواره در پیوند با طرح شهید «سعید طوقانی» در رده سنی نونهالان و نوجوانان به منظور ترویج ورزش زورخانه‌ای در میان نسل جوان برگزار می‌شود.

استاندار ایلام در این آیین، اظهار کرد: ورزش پهلوانی و باستانی یکی از دیرینه‌ترین آیین‌های ورزشی، فرهنگی و معنوی ایران به شمار می‌رود که گود زورخانه در آن جایگاهی پاک دارد و در این میان، مرشد کانون تپنده و جان‌مایه اصلی این سنت کهن است.

احمد کرمی در ادامه با برشمردن ویژگی‌های مرشدی در گود ورزش باستانی، افزود: مرشد آموزگار اخلاق، پاسدار تاریخ و ادب حماسی و راهنمای معنوی ورزشکاران است و ضرب زورخانه، بنیادی‌ترین ابزار این آیین است که باید با ریزترین حرکات ورزشکار همخوانی داشته باشد.

وی گفت: هر بخش از این ورزش کهن، ضرب‌آهنگ ویژه خود را دارد و هنگامی که ورزشکار میل برمی‌دارد، شنا می‌رود یا کمانه و کباده می‌کشد، صدا و ضرب مرشد با هم هماهنگ و دارای ساختاری دقیق است و این هماهنگی روح و روان ورزشکار را پرورش می‌دهد.

استاندار ایلام ادامه داد: مرشدان، به ویژه نونهالان، نوجوانان و جوانان هنرمند، باید گنجینه‌ای پربار در یاد و خاطر داشته باشند و سروده‌های فردوسی بزرگ، نظامی، مولوی و غزل‌های حافظ و دیگر شاعران آیینی باید با آهنگی پرشور خوانده شوند تا شور دلاوری و جوانمردی در جان ورزشکاران زنده بماند.

کرمی گفت: مرشد بیش از آنکه یک هنرمند باشد، باید تجسم اخلاق و پهلوانی باشد، چرا که تواضع، فروتنی، بزرگ‌منشی و احترام به پیشکسوتان از صفت‌های بارز مرشدان در ورزش‌های زورخانه‌ای است.

وی آداب‌دانی و شناخت سنت‌ها را رسالت اصلی مرشد دانست و افزود: مرشد نگهبان سنت‌های دیرینه گود ورزشی است و باید بداند در چه لحظه‌ای چه دعایی بخواند و چه مطلبی را بیان کند.

استاندار ایلام ادامه داد: این جشنواره و رقابت ارزشمند که برای نخستین بار در قالب طرح ملی شهید پهلوان «سعید طوقانی» در استان و پهنه کشور در حال برگزاری است که گامی بزرگ برای شناسایی چهره‌های آینده‌ساز و پاسداری از میراث معنوی ایران‌زمین است.

مدیرکل ورزش و جوانان ایلام نیز در این آیین گفت: طرح شهید طوقانی با همکاری وزارت ورزش و آموزش و پرورش، نقشی اثربخش در رونق ورزش‌های زورخانه‌ای داشته است و امروز ۱۴۵ ورزشکار از ۱۹ استان در این رویداد حضور دارند.

جلال رستمی اظهار کرد: ایلام افتخار میزبانی از ورزشکاران، مربیان و داوران سراسر کشور را در این رویداد دو روزه دارد.

وی با قدردانی از کوشش‌های سردار باران‌چشمه، رئیس فدراسیون ورزش‌های زورخانه‌ای و کشتی پهلوانی در برگزاری این جشنواره، افزود: در چند سال اخیر تحولی اساسی در این رشته ورزشی با توجه به نونهالان و نوجوانان ایجاد شده است.

مدیرکل ورزش و جوانان ایلام یادآور شد: طرح شهید طوقانی و به نام این شهید باستانی‌کار مایه رونق چشمگیر ورزش باستانی و زورخانه‌ای شده است.

رستمی ادامه داد: ایلام سرشار از استعدادهای درخشان در این رشته است و بهره‌مندی از هنر مرشدان برجسته‌ای چون استاد «اصغر کمالی» و برادرشان «امیر کمالی»، گویای این توانمندی این استان است.

وی با ادای احترام به پیشکسوتان و بزرگان ورزش باستانی در استان، گفت: این رشته ورزشی مورد تأکید رهبر شهید و فرزانه انقلاب بود و همه ما وظیفه داریم با همه وجود برای توسعه آن کوشش کنیم.

مدیرکل ورزش و جوانان ایلام با اشاره به پیگیری‌ها برای ساخت زورخانه در همه شهرستان‌های استان بیان کرد: امیدواریم با با بهره‌مندی از اعتبارات مناسب در سال جاری، شاهد ساخت زورخانه‌ها در همه شهرستان‌ها برای خدمتگزاری شایسته‌ به جامعه ورزش استان باشیم.

این آیین با حضور «سارا فلاحی» نماینده مردم ایلام در مجلس شورای اسلامی، جمعی از مدیران، ورزشکاران، پیشکسوتان ورزش باستانی در زورخانه پوریای ولی شهر ایلام برگزار شد.

طرح ملی «پهلوان سعید» برگرفته از نام «شهید سعید طوقانی»، پهلوان نوجوان و حماسه‌ساز دوران دفاع مقدس است که به عنوان الگوی ورزش باستانی و نماد تلفیق قدرت جسمانی با منش جوانمردی شناخته می‌شود.

شهید سعید طوقانی از فعالان ورزش باستانی، پاییز ۱۳۶۳ در عملیات بدر به شهادت رسید.

در مرحله نخست (طرح شهید طوقانی)، تمرکز بر استعدادیابی و آموزش فنون ضرب‌نوازی و مرشدی به دانش‌آموزان در کانون‌های ورزشی بود و اکنون در طرح «پهلوان سعید» آن مهارت‌ها برای هدایت ورزش صبحگاهی مدارس به‌کار گرفته می‌شود.