سالها انتظار برای رونق کشاورزی شهرستان بدره از طریق آب دریاچه ی سد سیمره * حشمت اله کرمی نژاد

ماناسپهر – با گذشت حدود دو دهه از ساخت و آغاز بکار سد و نیروگاه سیمره در شهرستان بدره استان ایلام و از آنجایی که بهره‌برداری برای رونق کشاورزی منطقه یکی از اهداف راه اندازی این پروژه ی آبی صنعتی بوده است به نظر می رسد هنوز هم بعد از این دو دهه بخش کشاورزی شهرستان بدره و دیگر مناطق حاشیه های دریاچه ی سیمره و صدها هکتار زمین کشاورزی ، تشنه ی آب این دریاچه بزرگ و چندین کیلومتری بوده و برای استفاده از آب این دریاچه لحظه شماری می کنند.

در کنار دریاچه سد سیمره، شهرستان بدره دارای بیشترین میزان و وسعت زمین کشاورزی است و برآورد می شود چند هزار هکتار زمین از حوالی روستاهای زید و تلخاب تا دشت هندمینی ،شهرک ولی عصر«عج» و انتهای دشت جابر مستعد استفاده از آب این سد و دریاچه باشند.

در این سالها اگرچه که تلاش دولت در کنار پی گیری ها و وعده‌های نمایندگان مجلس برای به زیر آب رفتن زمین های کشاورزی اهالی بدره با استفاده از آب سد سیمره بوده است اما این مهم هنوز تحقق نیافته است.

در این مدت سه پروژه ی بزرگ کشاورزی برای استفاده از آب این سد تعریف شده که نخستین آنها پروژه پمپاژ آب روستاهای زید ،تلخاب و زرانگوش است که این پروژه بهمن ماه سال ۱۴۰۱ با حضور استاندار ایلام،نماینده مردم ایلام در مجلس و مسئولان محلی رسماً افتتاح شد اما مشروب شدن ۶۰۰ هکتار زمینهای کشاورزی وعده داده شده در این مناطق احتمالا در سال ۱۴۰۲ عملیاتی شود.

یکی دیگر از پروژه‌های پیش بینی شده برای رونق کشاورزی در بدره از طریق آب سد سیمره، ایستگاه پمپاژ دشت هندمینی و دواگلاب بوده که قرار است در آینده ی نامعلوم در دو فاز اجرایی شود که به گفته ی مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای ایلام با بهره برداری از این طرح که البته مشخص نیست چه زمانی به بهره‌برداری برسد، بیش از یک هزار و ۴۰۰ هکتار از زمینهای کشاورزی این منطقه آبیاری خواهد شد.

اما سومین پروژه کشاورزی بدره با استفاده از آب سد سیمره طرح ایستگاه پمپاژ ولیعصر بوده که به منظور آبی کردن یک هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی منطقه چند سال پیش کلید خورده اما با گذشت چندین سال هنوز عملیاتی نشده است .

به گفته ی نماینده مردم حوزه جنوبی ایلام در مجلس با رایزنی‌های انجام شده از طریق سازمان برنامه و بودجه، ایستگاه پمپاژ ولی عصر بدره به طرح ۵۵۰ هزار هکتاری ایلام و خوزستان اضافه شده است تا از طریق رایزنی با سازمان برنامه و بودجه ،راه اندازی آن علاوه بر بهره گیری از اعتبارات ملی، در آینده سرعت بیشتری بگیرد.

این طرح مهم که به نظر می رسد زودتر از طرح پمپاژ هندمینی به بهره برداری برسد می تواند بیش از یک هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی دیم کشاورزان منطقه را به اراضی آبی و مجهز به سیستم های نوین آبیاری تبدیل کند و طرف دو یا سه سال آینده تحول چشمگیری در کشاورزی و اقتصاد بدره ایجاد کند.

در حالی که با آبگیر ی سد سیمره زمین های زیادی از اهالی شهرستان بدره از «رماوند» تا «للار» و «رووه» و «جابر» برای همیشه به زیر آب رفته اند به نظر می رسد اکنون بعد از چند دهه، انتظار و توقع برای بهره برداری از آب سد سیمره برای رونق کشاورزی منطقه از طریق چند پروژه ای که شرح آنها رفت انتظار و توقع به حق و معقولانه‌ای باشد تا از این طریق مردم منطقه شاهد مکانیزه شدن چند هزار هکتار از زمین کشاورزی شأن باشند.