سیاست آمریکا مقابل ایران در دور باطل گرفتار شده است

روزنامه ‘هندو’ نوشت: آنچه مشخص است سنگ بنای سیاست خاورمیانه دونالد ترامپ تامین امنیت رژیم صهیونیستی است و کنترل ایران یک طرح جانبی این رویکرد است. در بخش دیگری ازاین مطلب آمده است متحدان تاریخی آمریکا از جمله رژیم صهیونیستی و کشورهای عرب از تعامل اوباما با ایران ناراضی بودند چون وی ادعا می کرد […]

روزنامه ‘هندو’ نوشت: آنچه مشخص است سنگ بنای سیاست خاورمیانه دونالد ترامپ تامین امنیت رژیم صهیونیستی است و کنترل ایران یک طرح جانبی این رویکرد است.
در بخش دیگری ازاین مطلب آمده است متحدان تاریخی آمریکا از جمله رژیم صهیونیستی و کشورهای عرب از تعامل اوباما با ایران ناراضی بودند چون وی ادعا می کرد می خواهد در منطقه ای که به دلیل شورش ها و جنگ های داخلی درهم شکسته بود، مقداری توازن ایجاد کند.
در ادامه این مطلب اضافه شده است اوباما توانست ایران را ترغیب کند تا برنامه هسته ای خود را در مقابل لغو تحریم های بین المللی محدود کند. به نوشته این روزنامه ،توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ ایران دستکم فرصت های جدیدی برای تهران و واشنگتن ایجاد کرد تا به احیای روابط خود فکر کنند. این فرصت ها در این دوره از بین رفته اند.
روزنامه هندو در بخش دیگری از این مطلب اضافه کرد ایران مسئول افزایش تنش کنونی با آمریکا نمی باشد. همانطور که آژانس بین المللی انرژی هسته ای تحت نظارت سازمان ملل تایید کرده است، ایران به طور کامل به تعهدات خود در مقابل برجام عمل کرده ،دیگر امضا کنندگان این توافق از جمله اتحادیه اروپا نیز همچنان به آن پایبند هستند. اما ترامپ که برجام را بدترین توافق در تاریخ آمریکا دانسته در ماه مه سال جاری (۱۸ اردیبهشت) به صورت یک جانبه از آن خارج شد و یک بحران جدید را آغاز کرد.
این روزنامه هندی در ادامه نوشت:اگر اوباما نگاهی صحیح و دقیق به نظام رهبری ایران داشت و سعی کرد با سیاستمداران معتدل رابطه برقرار کند، از نظر تیم ترامپ، در ساختار دولتی ایران هیچ سیاستمدار قابل مذاکره ای وجود ندارد.
ترامپ علاوه برهدف خود در تغییر تمام دستاورد های رئیس جمهوری پیشین خود قصد دارد سیاست آمریکا را بار دیگر به سوی متحدان سنتی این کشور یعنی رژیم صهیونیستی و جهان عرب تغییر جهت دهد. آنها توافق هسته ای و باز شدن درهای اقتصادی جهان بر روی ایران را کمکی به تهران برای استحکام قدرت خود در زمانی که این کشور از طریق گروه های شیعه نفوذ زیادی در منطقه بدست آورده است می دانند. ترامپ یک نقشه بزرگتر برای ایجاد ثبات در منطقه خاورمیانه ندارد بلکه از نظر او، ایران باید عقب نشینی کند تا قدرت متحدان آمریکا حتی بیش از گذشته در منطقه تثبیت شود.
به نوشته این روزنامه هدف ترامپ از ترک توافق هسته ای مجبور کردن ایران به مذاکره مجدد نبود بلکه این کشور به دنبال تحریک و منزوی نمودن ایران است.
طرح آمریکا این است که ایران را از مزایای اقتصادی برجام محروم کند، ایرانیان را علیه دولت خود هدایت و نفوذ ایران در سوریه را نابود کند.
روزنامه هندو در ادامه نوشت در توافق ترامپ و پوتین در هلسینکی که پیش از این توسط رژیم صهیونیستی تایید شده بود، قرار شد شبه نظامیان تحت آموزش ایران از مرز سوریه و بلندی های جولان که توسط رژیم صهیونیستی اشغال شده اند دور بماند.
این روزنامه می افزاید:ایران به صورت سنتی یک قدرت نظامی نیست. هزینه های نظامی این کشور بسیار کمتر از عربستان سعودی بزرگ ترین رقیب منطقه ای آن است.
در سال ۲۰۱۶ هزینه نظامی ایران ۱۲.۷ میلیارد دلار بوده که این هزینه برای عربستان سعودی ۶۳.۷ میلیارد دلار اعلام شده است. حتی در زمینه تولید ناخالص داخلی، ایران ۳ درصد از آن را به بخش دفاعی خود اختصاص داده است درحالی که سهم بخش نظامی اردن در تولید ناخالص داخلی این کشور ۴ درصد است.
در همین حال عربستان سعودی ۱۰ درصد و رژیم صهیونیستی۶ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به بخش دفاع اختصاص داده اند. اما ایران این عدم تقارن با قدرت نظامی کشورهای همسایه خود را از طریق یک سیاست دفاع رو به جلو جبران کرده و از این طریق از گروه های شبه نظامی در سایر کشورها مانند حزب الله در لبنان، نیروی بسیج مردمی در عراق و سوریه و همچنین حوثی ها در یمن، جبران کرده است.
این حمایت ایران، آمریکا و رژیم صهیونیستی را خشمگین می کند. در صورت وقوع یک جنگ ایران می تواند این گروه ها را فعال کند و در کشور های همسایه خود ناآرامی ایجاد کرده و سربازان صهیونیستی و آمریکایی را هدف قرار دهد. این اقدامات به دلیل حس ناامنی از سوی ایران است.
ایران همچنین کشوری است که دارای یک سیستم پیچیده متشکل از مراکز مختلف قدرت است که نیازمند یک رویکرد دقیق می باشد. اما ترامپ به این جنبه هیچ توجهی نکرده است. در گذشته هم ایران و هم آمریکا سعی کردند به یکدیگر نزدیک شوند. در دوره پایانی ریاست جمهوری بیل کلینتون بخشی از تحریم های آمریکا علیه ایران لغو شد. پس از حمله تروریستی یازده سپتامبر ایران پیشنهاد همکاری با آمریکا در جنگ این کشور با القاعده در افغانستان را مطرح کرد. اما جرج دبلیو بوش سیاست کلینتون را تغییر داد و حتی به پیشنهاد دوستانه ایران پس از یازده سپتامبر توجه نکرد.
وی همچنین ایران را همراه کره شمالی و عراق به عنوان محور شرارت نامید. ظرف چند ماه بعد آمریکا به عراق حمله کرد و شایعاتی مبنی بر حمله به ایران نیز مطرح شد. انتخاب محمود احمدی نژاد به عنوان یک رئیس جمهور تندرو، شرایط را بدتر کرد.
اکنون تاریخ در حال تکرار شدن است. پس از انتخاب حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور ایران در سال ۲۰۱۳ یک فضای تعامل بوجود آمد که اوباما از آن استقبال کرد.
روزنامه هندو در ادامه نوشت حسن روحانی به مخالفت ها و فشارهای تندرو ها در داخل حکومت ایران توجه نکرد و بر مذاکره برای بدست آوردن توافق هسته ای تاکید کرد.
در سال ۲۰۱۵، وی تاریخ ساز شد. روحانی بر روی منافع اقتصادی این توافق برای ایران حساب باز کرده بود که همین امر به انتخاب دوباره او در سال گذشته کمک کرد. این توافق حمایت داخلی و همچنین جهانی را بدست آورد. ضوابط جهانی مختلف برای برنامه هسته ای ایران بدون فشار و زور معرفی شد.
این توافق یک پیروزی دیپلماسی بود. در داخل کشور، این توافق به افزایش قدرت اعتدال گرایان در ایران کمک کرد. پس از آن ادامه عادی سازی شرایط باید انجام می شد که این امر به هر دو طرف اجازه می داد مسائل قدیمی از جمله حمایت ایران از گروه های شبه نظامی را حل و فصل کنند. این توافق همچنین می توانست یک مثال جدید از منع گسترش سلاح های هسته ای در جهان باشد و قوانین جدیدی را برای سایر کشور ها که به دنبال انرژی هسته ای هستند معرفی کند.
اما در مقابل دونالد ترامپ با خصومت غیرمنطقی خود نسبت به ایران، تمام این امکانات را نابود کرد. ایران کشوری بود که دارای برنامه فعال هسته ای بود و برای مذاکره با قدرت های جهانی پیشقدم شد، اما آمریکا این توافق را رها کرد و اکنون تهران را تهدید می کند. از سوی دیگر کره شمالی بمب و موشک هسته ای تولید کرد و به وسیله آنها آمریکا و متحدان این کشور را تهدید کرد. اما رئیس جمهور آمریکا برای دیدار با رهبر کره شمالی به سنگاپور سفر کرد و اکنون به دنبال یک توافق با این کشور به همراه مزایای اقتصادی برای کره شمالی است.
به زبان دیگر، آمریکا در حال مجازات کشوری است که با محدود کردن برنامه هسته ای خود موافقت کرده و با کشور دیگر که بمب هسته ای تولید کرده به دنبال ایجاد رابطه است.
دونالد ترامپ ثابت کرد سخنان و انتقادهای تندروها در ایران درست است. آنها چگونه بار دیگر به آمریکا اعتماد خواهند کرد؟/ایرنا